26 Ekim 2018 Cuma

Rekor Kırmızı Benekli Alabalık

    Rekor Kırmızı Benekli Alabalık

#BrownTrout
Brown Trout (Kahverengi Alabalık)
Salmo Trutta
Salmo Trutta Lacustris
“Alabalık”
Kimine çok basit gelebilecek olan bu kelime bizim balık avı sevdalısı dostlarımızın bir kısmının yüreğini hoplatır ve adeta yüreğini yerinden çıkartır. Bir kısmınında pek ilgisini çekmez (aslında çok çeker) çünkü ona ulaşmak pek mümkün değildir (hele ki böylesine) kıçını yerinden kaldırabilen de pek azdır.


Çok ani gelişen bir planla Karadeniz'e doğru yola çıkmak icap ediyordu, adının anılmasını istemeyen değerli bir Abimin sayesinde bir çok kişinin zikrettiği bir meraya nokta atışı gidecektik. Henüz Ankara’dayken fotoğraflar videolar, gök kuşağının tillahı, kırmızı benekliler gaz vermeler bir bakmışsınız meradayız ve oltalar suyla buluşmuş ortam çok keyifli ama fazlasıyla gürültülü bir kaç balık kandırmıştık avlandığımız parkurun altında muhteşem bir göl oluşmuş burada biraz fazla oyalanmıştık fakat güzel balıklar kandırabilmiştik.


Biraz yukarıda suyun döndüğü yerde çok güzel bir çağlak altını gözüme kestirmiştim yukarıdan dökülen su çok güzel bir gölet oluşturmuş fakat bir türlü ilerleyememiş tim. Sonunda kararımı verip usulca noktaya yaklaştım tam atışımı yaptığım anda hemen yanımızdan ve biraz yükseğimizden geçen yolda bir araç durdu bir şeyler söylüyor fakat su sesinden anlayamıyordum.
Yukarıdan dökülen suyun içine kondurduğum yemimi bir balık kapmıştı misinam öyle bir gerilmişti ki anlatamam çok seri bir şekilde sarmaya çalışıp balığı kepçelemeyi planlarken yoldaki araçtan inen amca hala bir şeyler anlatmaya çalışıyordu ve bu arada sırtını gördüğüm ve gördükten sonra pek bir şey hatırlamadığım 🤨 kırmızı benek ortalığı bayağı karıştırmıştı balığı zapt etmeye çalışırken bir yandan da aşağıdakilere seslenip bağırarak kepçe yardımı isterken gürültüden kimsenin beni duymadığını fark ettim, yoldaki amcanın aşağıdakileri uyarmasıyla şükürler olsun değerli abim gelmiş ve balığı kepçeleye bilmiştik.


Zangır zangır titriyordum hayatımın kırmızı benekli si kepçedeydi herkes çok rahat davranıyordu ama ben uçmuş durumdaydım. Bu balık tahminime göre 15 yaşında erkek bir Kahverengi Alabalık, düşünsenize yıllardır benim onu yakalamam için sanki beklemiş.
Fotoğraflar arasında göreceksiniz balık son bir kafa darbesi daha yapsaydı yemden kurtulup gidecekti ve bir fotoğraf karesi dahi alamadan içimde bir yara olarak sonsuza dek üzülecektim.
Beni misafir eden ve ağırlayan dostlarıma sonsuz teşekkürler 🙏🏻 buz gibi havada üşenmeden demleyip içimizi ısınmasına sebep çayın tadı hala damağımda.
Bölgedeki arkadaşlara dostlara naçizane tavsiyem geleneksel yöntemlerden kurtulun sıyrılın ortaya daha güzel işler çıkacak emin olun.


Ekipman Bilgisi;
#MajorCraft #Finetail 180cm 2-10g Gerçekten efsane...
#Shimano #Cardiff 2000hgs
#Daiwa #Jbraid 0.06mm
#MajorCraft #Jigpara 3gr Keimura UV
En iyi avlar emek veren bütün dostların olsun.
Edebiyle avlanan avına ve avlağına saygı duyan bütün dostlara Rast gelsin dileklerimle...

5 Ekim 2018 Cuma

Tatlı Su Kefali - Ak Balık - Kasna - Koca Ağız

The Mountain

Onur Fırat Polat

Tatlı Su Kefali - Ak Balık - Kasna - Koca Ağız

Hani derler ya şiir gibi olmuş, kitap gibi olmuş işte aynen öyle oldu.
İki kafadar kırdık kafaları yaptık planı çıktık yola.
Bir kaç ayda bir ziyaret etmeye çalıştığım doğa harikası mekan bizi her seferinde olduğu gibi şükürler olsun bu seferde fazlasıyla memnun etmişti.

Onur Fırat Polat

Yolu yarılamıştık, heyecanımızın kat kat arttığı saatler de muhteşem müzikler bizi bizden alıyordu bence şarkılar, türküler ve müziklerde Rabbimin bize verdiği nimetlerden birisi.


Uçun kuşlar uçun doğduğum yere;
Şimdi dağlarında mor sünbül vardır.
Ormanlar koynunda bir serin dere,
Dikenler içinde sarı gül vardır.
O çay ağır akar, yorgun mu bilmem?
Mehtabı hasta mı, solgun mu bilmem?
Yaslı gelin gibi mahzun mu bilmem?
Yüce dağ başında siyah tül vardır.
Rıza Tevfik BÖLÜKBAŞI

Sonunda gecenin bir yarısı ufak tefek maceralarla kamp noktasına sağ salim varmıştık hiç vakit kaybetmeden kamp düzeni sağladık ve saatleri gün doğumuna kurup bir kaç saat uyuduk.
Sabah uyandığımızda mis gibi bir hava, çarşaf gibi bir su bizi bekliyordu seri bir şekilde hazırlanıp avlanacağımız noktaya doğru harekete geçtik ve bir kaç saatin ardından balığı bulup başladık bombardımana efsane bir av oluyordu kasmadan dinlenerek videolar ve fotoğraflar çekerek avımızı ölümsüzleştiriyoruz.
Hava kararmıştı kamp noktasına dönüp açlığımızı giderip 2 demlik çay içtik ve anca kendimize gelebilmiştik. Ateş başında unutamayacağımız sohbet muhabbet ve uyumadan önce mideye indirdiğimiz bal gibi kavun keyfimize keyif katmıştı.
Ertesi sabah bomba gibi uyanmıştık. Tekrar yola koyulup sıcak noktamıza vardık ard arda kandırdığımız paşalar bizi bizden alıyordu ama maalesef dönme vakti gelmişti dönüş yolunda hiç ummadığımız bir noktada hala aklımızdan atamadığımız iri balıklar umarım orada hala bizi bekliyordur.


Can kardeşim Sacit Kral’a bana av yoldaşı olduğu için çok teşekkür ediyorum. Daha güzel günler, geceler avlar bizim olsun dostum.


Yıllardır söylediğim gibi;
Edebiyle avlanan avına ve avlağına saygı duyan sahip çıkan bütün dostlara Rast gelsin dileklerimle.
Onur Fırat Polat



Kullanılan ekipmanlar;
Kandırıcılar
#Fiiish Power Tail/ Fiiish Black Minnow 9cm/ #StrikePro Cyber Vibe/ Major Craft Jigpara/
Kamışlar
#MajorCraft #FINETAIL185cm 2-10g
Makinalar
#Shimano CARDIFF 2000hgs
Misinalar
#Daiwa JBRAİD 0.06
Leader(öncü misina)
#Daiwa PROREX 0.18mm

25 Ağustos 2018 Cumartesi

Rekor Tatlı Su Levreği - Record Perch - Rekord Aborre 2018

                                                                 Rekor 50+ PERCH (Tatlı su levreği) 2018

                                                                                Catch & Release 

                                                                                 Yakala & Bırak

                                                                                 Gün Doğarken


                 Bu senede geçtiğimiz yıllarda olduğu gibi şahsi PERCH rekorumu katlayarak ilerliyorum.
Muhteşem doğası olan avlağımız da sabahın ilk ışıklarında çaylarımızı yudumlarken TROFE Perch içime doğmuştu adeta, iç ses güzel bir trofe alacağımı düşündürüyordu bana.





Gün doğarken başladığımız av da epey balık almıştık fakat trofe henüz ortada yoktu artık toparlanıp gitmeyi düşünürken beynim dur diyordu. Ocağın altını yaktık ve bir çay daha demledik ve tekrardan at çeke başlamak için pozisyonumu aldım, hemen yanı başımda av arkadaşım Yağız abi var shock leader (öncü misina) tazeliyor onunla makara yaparken yem kutumu az ilerde çay içtiğimiz yerde unuttuğumu fark ettim ve Yağız abinin kutusundaki 5gr Kendo Baby Jigi gözüme kestirdim. İlk atışımı yaptım bu arada hala Yağız abiye takılıyorum ( bi leader bağlayamadın patik mi örüyorsun ) derken çaydan sonra 2. atışımı yapıyorum fena rüzgar var sert bir atışla jig baya ileri düşüyor dibe batmasını bekliyorum ve dibe değdiği anda bir sanatçı edasıyla başlıyorum jigi sektirmeye bir iki üç sarımdan sonra tekrar salıyorum dibe ve sonrasında ilk hareketle ortalığı inleten kalama sesi taaaki balık kepçeye girene kadar devam ediyordu. Beni tanıyanlar iyi bilirler Tatlı su levreği hastalığım hat safhada dır şükürler olsun RAB gönlüme göre verdi bu seferde umarım hak eden herkese nasip olur.




Av arkadaşım Yağız Can Eren e zaferime ortak olduğu için çok teşekkürler. Müthiş bir kıvraklıkla kepçele din dostum 😂😂😂😂😂

Bu macerada yakaladığımız balıkların %100 ü tekrardan doğal ortamına iade edilmiştir.

Edebiyle avlanan avına ve avlağına saygı duyan bütün dostlara Rast gelsin....




Ekipman bilgisi;
Kamış: Major Craft FINETAIL FTS-622L 2-10g
Makina: Shimano CARDIFF 2000HGS
İp:Daiwa J-BRAID 0.08
Jiğ: Kendo BABY jiğ 5gr color 13
Klips: Daiwa Tournament W-Snap small







18 Mayıs 2018 Cuma

SHOUT (maket balık iğnesi, olta iğnesi, asist iğnesi, üçlü iğne)

İşinizi şansa bırakmak istemiyorsanız sizde acilen #SHOUT layın yada SHOUT lanın  2 yıldır büyük bir güvenle kullandığım SHOUT Performans iğneleri daha da zengin çeşidiyle raflar da yerini aldı. 



Gerek tuzlu gerek tatlı sularımız da uzun süre keskinliğini ve avcılığını yitirmeyen bu efsane çevremdeki dostlarımın da takdirini fazlasıyla kazandı. Japon pazarın da devleri hedefleyerek üretilen #Shout iğneler özellikle Akya ve Kofana yakalamak için geliştirilmiş efsaneleriyle benim gözümde en ön plan da. 


Diğer markalar dan farklı stres noktaları ve mühendisliğiyle ilk etapta görsel olarak güveninizi kazanacağına fazlasıyla inanıyorum ayrıca hafif ve yüksek karbonlu çelik malzemeyle üretilen bu avcı iğneler iş icraata geldiğinde de gücümüze güç katacaktır.

                             Tackle House Feed Popper 120 ve SHOUT Curve Point No:2





 Uzun lafın kısası test edildi ve testi başarıyla geçti, canı gönülden tavsiyemdir. Sağlıcakla kalın, edebiyle avlanan avına ve avlağı na saygı duyan bütün dostlara rast gelsin dileklerimle.

4 Nisan 2018 Çarşamba

Tarihe Tanıklık eden Balıklar Fırat Turnası, Mezopotamya Yılan Balığı, Bizir Balığı, Caner, Şabut...

Tarihe Tanıklık eden Balıklar

Mezopotamya Yılan Balığı (Mastacembelus mastacembelus)
Fırat Turnası, Mezopotamya Yılan Balığı, Bizir Balığı, Caner, Şabut...
Mastacembelus mastacembelus, Luciobarbus esocinus, Barbus grypus, Barbus esocinus, Barbus barbus...

ŞABUT BALIĞI

Merhaba değerli arkadaşlar,

Türkiye'nin dört bir yanını dolaşıyoruz, kıpır kıpırız sürekli arayış içindeyiz o zamanlar, gerçi şimdilerde de pek bir fark yok aslında ama sorumluluklar arttı zamanla, bu balıkları tanımadan önce Ali Ağabey (Ali Kömbe) yi tanıyoruz ve arkasından kısa bir zamanda Bizir, Şabut, Fırat Turnası Balıklarıyla  tanışıyoruz.

ATATÜRK Barajı

Balıkları avladığımız bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi genelde ama aşağı bölgede de bu balıklara Rastlamak pek mümkün. Uzun yıllardır sessiz sedasız ağla, dinamitle her türlü yasa dışı avcılığı yapılmasına rağmen bir şekilde nesillerini sürdürmüşler fakat şimdide teknolojinin ve gelişen Türkiye'nin azizliğine uğruyorlar en basit örneği Fırat nehri üzerinde göç yollarına yapılan barajların  olumsuz etkileri.

Mezopotamya Yılan Balığı

Mezopotamya Yılan Balığı Kuyruğu 

Son yıllarda bölgedeki sportif usta Olta balık avcıları tarafından At çek (spinning) yöntemiyle devasa boyutlarda Fırat Turnaları yakalanmaktadır ve bunun yanı sıra diğer balıklar, bununla birlikte Ticari balıkçılıkta hortlamış ve büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Ali KÖMBE



Balık Yolu


Bizir Balığı



Fırat Turnası


Bizir Balığı



Şabut Balığı


Bu balıklar benim ve bir çok olta balıkçısının gözünde endemik türler arasındadır yani alanları belirli ve bizim ülkemize has ender bulunan türlerdir. Değerleri pek bilinmiyor balık deyip geçiliyor ama ciddi anlamda önemli balıklar olduğunu anlamamak için geri zekalı olmak lazım.

Abdullah Aslan ve Şabut Balığı

Denizle hiç alakası olmayan ve Türkiye'den çok daha fazla balık tüketen ülkeler bile iç sularında popülasyon konusunda bizden çok daha ileri seviyede fakat bizim üç tarafı denizlerler çevrili ülkemizin iç suları içler acısı deyim yerindeyse yağmalanmaktadır. Bu yağmacılara bir değnek lazım hemde en sihirlisinden.


Edebiyle avlanan avına ve avlağına sahip çıkan, saygı duyan Olta balıkçısı dostlara Rast gelsin dileklerimle....