28 Kasım 2016 Pazartesi

Tatlı Su Levrek Balığı PERCH

                                                     



Levrek balığı koyu dikey şeritler ile işaretlenmiş yeşilimsi gövdesi kuyruk ve anal yüzgeçleri portakal rengi  solungaç kapakları keskin bir yapıdadır. Sırtında dik sivri dikenler bulunmaktadır ve bu dikenleri savunma amaçlı kullanır levrek balığı avlarken bu dikenlere dikkat etmezseniz canınızı yakabilir.
Avrupa da ve ülkemizde Levrek balığı avcılığı oldukça yaygındır. Yaz aylarında yoğun şekilde avlanabilmekte olan levrek balığı kış aylarında verimini azaltmaktadır fakat en iri trofe tatlı su levrekleri kış aylarında yakalanabilmektedir. Genelde kayalık yerlerde bulunmaktan hoşlanan Levrek balığı kışın derin sularda vertical jig  yöntemi kullanılarak avlanabilmektedir.



Bulunduğu ortamda baskı oluşturarak dikkatleri üzerine çeker ve aşırı etçil bir türdür. Beslenme kaynakları arasında kendinden küçük bütün balıklar vardır hatta kendi yavrularını bile hiç çekinmeden mideye indiren yamyam balıklardır , bunun dışında hareket eden her şey ilgilerini çeker ve 50cm e kadar büyüyebilirler.

Takım çantamızda tatlı su Levreğine uygun malzemeler arasında çeşitli silikonlar,döner kaşıklar ve maketler bulundurabiliriz. At çek avında kullanabileceğimiz  makine ve spin kamışlar güzel bir av yapmamızda bize yardımcı olacaktır.




Gece ve gündüz avlanabilen Levrek balığı gündüz yoğun olarak ufak döner kaşıklar, maketler ve çeşitli silikonlar ile avlanabilir, gece avında ise fosforlu sahtelerinde iş yaptığı sıklıkla görülmektedir. Bunların dışında dip oltası ve şamandıralı takımda solucanı asla geri çevirmez.

 Sirkülerde belirtilen tarihlere göre Tatlı Su Levreği tüm bölgelerde 15 Mart-30 Nisan  arası avlanması yasaktır. En az 18cm boy limiti olan Levrek balığı adet limiti verilmiş türlerin aksine kğ cinsinden limitlendirilmiş türler arasına girmektedir.

Benim kendi fikrim sirkülerde belirtilenin aksine, tamamen yakala bırak avıdır ve avınızı kat kat daha keyifli hale getirecektir.
                                                                                                            
 Layığı ile avlanan ve avına saygı duyan bütün Olta Balıkçısı dostlarımıza   RASTGELE.

                                                                                                                                         Onur Fırat POLAT

Sarıkuyruk - Akya – Amberjack - Seriola Dumerili

                                                           Sarıkuyruk - Akya – Amberjack - Seriola Dumerili
 







Akya – Amberjack - Seriola Dumerili henüz bu türle yeni tanıştım sayılır, 2016nın yaz ayları Akdeniz’in usta avcılarından Ahmet Uğurluçimen Abimin önderliğinde hayallerimden birisi çok şükür gerçeğe dönüşmüştü. İnsan oğlu izin verirse ciddi kilolara ulaşabiliyorlar. Kara kaşlı kocaman gözleri olan bu tür genelde mendirekler, gemi batıkları ve enkazları mesken edinip, dönem dönem buralarda volta atıyorlar. Bottan, tekneden dikey (vertical jigging) disipliniyle avlanabiliyor, bizde bu yöntemi kullandık ve ciddi anlamda keyif aldık. Kullandığımız kandırıcılar arasında 30,40,50 gr lık jigler bulunuyor ve bunların dışında çeşitli iri zokalı silikonlar. Ayrıca deniz dibine indirilen, dip sürtmesi denilen bir sistemle de avlanılmakta, bu sistemde sübye, kalamar, zargana yada palamut… canlı yem düzeneğine özenle takılarak kullanılmaktadır, artı olarak eklemek istiyorum Akya balığını su üstü sahte ile de kandırabiliyorsunuz. İmkanınız varsa bu balığı avlamak için elinizi çabuk tutun, ağır yemlerle ağır mücadele verirken aldığınız haz bir çok balık avından çok daha keyifli ve unutulmaz.

Diğer bazı türlerde olduğu gibi, Akya balıkları da sürüler halinde hareket ederek kendilerini güvende hissederler. Özellikle gün doğduktan bir kaç saat sonra sürüden gruplar halinde kopmalar başlar. Büyük balık küçük balığı yer mantığından yola çıkarsak, her ne kadar avcı bir balık olsa da ilk yıllarda onlarda diğer avcı balıkların menüsünde yer alır, bu sebepten dolayı sürekli bir arada olmaya çalışıp güçlü, kalabalık görünüp düşmana karşı korunma avantajını elde eder. Gözlemlerime göre Akya balıkları gün doğduktan bir kaç saat sonra ciddi bir şekilde avlanmaya başlıyor ve küçük balık gruplarına, sürüler halinde baskınlar yapıyor, onlarca sefer karşılaştığım ve hatta kayıt altına aldığımız bir olayın altını çizmek istiyorum, genelde jig yaptığımızda başımıza gelen bu olay, sürekli balık avlayan ve Akyaları çok iyi tanıyan Ahmet ve Latif Uğurluçimen abilerimize oldukça basit gelmekte, lafı daha fazla uzatmadan olaydan bahsedeyim artık, bottan yada tekneden vertical jigging yaptığınızı düşünün bir anda Akya oltanıza yapışıveriyor ve var gücünüzle çekmeye başlıyorsunuz güç bela kepçelemeye çalışırken arkasından gelen Akya ordusu inanın aklınızı başınızdan alıyor, aralarından ayrılan arkadaşı kepçeye henüz alınmışken, bir anda gözden kayboluyor çetenin diğer üyeleri. Tatlısu ağızlarını da zaman zaman yoklayan Akya balıkları dar ve sığ sulara kadar girip kendinden küçük balıkları sıkıştırıp onları avlarlar.  Su üstü diye tabir ettiğimiz sahtelerle, tıpkı Kofanaları çıldırtıp yakaladığımız gibi Akyaları da kandırabiliriz. Tabii ki gelişi güzel bir deniz kıyısına gidip te Akya yakalamak mümkün değil ama sıkı bir takip ve sağlam dostlarınız varsa onlardan tüyolar alıp avlanacağımız bölgeyi hatta noktayı seçebiliriz.


Edebiyle avlanan ve avına saygı duyan bütün dostlarımıza Rast gelsin…

Onur Fırat Polat

22 Nisan 2016 Cuma

Texas Rig ile Balık Avı

Merhaba Balık avı sevdalısı dostlar… Sizlere balık avında kullanacağımız, uzun yıllardır kullanılmakta olan Texas Rig sisteminden bahsetmek istiyorum kısaca. Balık avında Texas Rig yöntemi uzun yıllardır kullanılan bir sistemdir ve ben de bu sistemle son zamanlarda güzel balıklar yakalamayı, kandırmayı başardım. Bu yöntemle ilgili tecrübelerimi ve bilgilerimi açıklayıcı fotoğraflarla birlikte bu yazıda sizinle de paylaşmak istiyorum.
Son zamanlarda silikonla balık avı hortladı ve aldı başını gidiyor. Silikona yakışan en güzel sistem Texas Rig ile sizlerinde en kısa sürede tanışmanız yararınıza olacaktır. Bu sistemin artılarının en başında gelen nokta yeminizin ota çalıya çırpıya takılmamasıdır. Bir çok balıkçı bu sorundan dolayı balık avlayacağı en sıcak noktaları es geçmektedir.
Gerekli Malzemeler:
Texas Rig Kurşunu

Silikon Yem
Çantanızda gözünüze kestirdiğiniz uygun bir silikonu seçebilirsiniz.
Offset İğne
Silikonunuzun boyuna göre seçtiğiniz bir offset iğne yeterli olacaktır.
Uygulama:
Silikonunuzun boyuna göre seçtiğimiz offset iğneyi montaj için fotoğraflardan da görebileceğiniz gibi öncelikle kafadan ters bir şekilde çok ilerlemeden silikonun 1/5’ine gelecek şekilde geçirelim ve iğnenin ucunu çıkartalım. Ardından Teksas Rig kurşunumuzu misinaya geçirip bağlantıyı yapalım. İğne ve kurşun arasında kullandığımız bir aparat yoksa yaptığımız düğüm darbelerden zarar görecektir. Bunun önüne geçmek için bağlantıyı silikonun içine gömebilirsiniz ya da dilerseniz bağlantıyı yapmadan önce misina bedeninizin üzerine plastik yada pirinç boncuklar ekleyerek hem görselliği artırabilir hem de boncuklar birbirine çarptığında su altında çıkan sesin balıkların daha fazla ilgisini çekmesini sağlamış olursunuz. Bu montajların ardından at çek yapmaya başlayabilirsiniz. (Montaj işlemini düzgün bir şekilde yapmak için lütfen fotoğrafları inceleyiniz.)



Texas Rig silikon seçiminde dana burnu, solucan, semender, ıstakoz, kalamar, karides, yengeç, ve balık silikon sahteler oldukça verimlidir ancak doğru renk seçimi de önemlidir. Bulanık ve berrak suya göre mantıklı seçimler yapılmalıdır. Texas Rig yöntemine ilk başladığınızda sabırlı olmayı unutmayın ve hemen vazgeçmeyin. Yaptığınız işten emin olduğunuzda en kısa zamanda sonuca ulaşacaksınız ve balık yakalamaya başladıkça yöntemin inceliklerini çözeceksiniz. Texas Rig yöntemi kıyıdan at çek spinning ile ya da drop shot tekniğiyle kullanılabilir, ayrıca tekneden ya da bottan yapılan at çek avlarında da kullanılabilir.
Avına saygı duyan edebiyle avlanan bütün dostlara rast gelsin…
Onur Fırat Polat