Seriola Dumerili, Amberjack,
https://www.youtube.com/watch?v=d-hVCCe9m9A
Akya – Amberjack - Seriola Dumerili İnsan oğlu izin verirse ciddi kilolara ulaşabiliyorlar. Kara kaşlı kocaman gözleri olan bu tür genelde mendirekler, gemi batıkları ve enkazları mesken edinip, dönem dönem buralarda volta atıyorlar. Bottan, tekneden dikey (vertical jigging) disipliniyle avlanabiliyor, bizde bu yöntemi kullandık ve ciddi anlamda keyif aldık. Kullandığımız kandırıcılar arasında 30,40,50 gr lık jigler bulunuyor ve bunların dışında çeşitli iri zokalı silikonlar. Ayrıca deniz dibine indirilen, dip sürtmesi denilen bir sistemle de avlanılmakta, bu sistemde sübye, kalamar, zargana yada palamut… canlı yem düzeneğine özenle takılarak kullanılmaktadır, artı olarak eklemek istiyorum Akya balığını su üstü sahte ile de kandırabiliyorsunuz. İmkanınız varsa bu balığı avlamak için elinizi çabuk tutun, ağır yemlerle ağır mücadele verirken aldığınız haz bir çok balık avından çok daha keyifli ve unutulmaz.
Diğer bazı türlerde olduğu gibi, Akya balıkları da sürüler halinde hareket ederek kendilerini güvende hissederler. Özellikle gün doğduktan bir kaç saat sonra sürüden gruplar halinde kopmalar başlar. Büyük balık küçük balığı yer mantığından yola çıkarsak, her ne kadar avcı bir balık olsa da ilk yıllarda onlarda diğer avcı balıkların menüsünde yer alır, bu sebepten dolayı sürekli bir arada olmaya çalışıp güçlü, kalabalık görünüp düşmana karşı korunma avantajını elde eder.
Gözlemlerime göre Akya balıkları gün doğduktan bir kaç saat sonra ciddi bir şekilde avlanmaya başlıyor ve küçük balık gruplarına, sürüler halinde baskınlar yapıyor, onlarca sefer karşılaştığım ve hatta kayıt altına aldığımız bir olayın altını çizmek istiyorum, genelde jig yaptığımızda başımıza gelen bu olay, sürekli balık avlayan ve Akyaları çok iyi tanıyan Ahmet ve Latif Uğurluçimen abilerimize oldukça basit gelmekte, lafı daha fazla uzatmadan olaydan bahsedeyim artık, bottan yada tekneden vertical jigging yaptığınızı düşünün bir anda Akya oltanıza yapışıveriyor ve var gücünüzle çekmeye başlıyorsunuz güç bela kepçelemeye çalışırken arkasından gelen Akya ordusu inanın aklınızı başınızdan alıyor, aralarından ayrılan arkadaşı kepçeye henüz alınmışken, bir anda gözden kayboluyor çetenin diğer üyeleri. Tatlısu ağızlarını da zaman zaman yoklayan Akya balıkları dar ve sığ sulara kadar girip kendinden küçük balıkları sıkıştırıp onları avlarlar.
Su üstü diye tabir ettiğimiz sahtelerle, tıpkı Kofanaları çıldırtıp yakaladığımız gibi Akyaları da kandırabiliriz. Tabii ki gelişi güzel bir deniz kıyısına gidip te Akya yakalamak mümkün değil ama sıkı bir takip ve sağlam dostlarınız varsa onlardan tüyolar alıp avlanacağımız bölgeyi hatta noktayı seçebiliriz.
Edebiyle avlanan ve avına saygı duyan bütün dostlarımıza Rast gelsin…
Onur Fırat Polat