29 Eylül 2014 Pazartesi

Onur Fırat POLAT (SAZAN, KARPFEN, CARP)

Dünyada ve ülkemizdeki tatlısu göllerinin genelinde bulunan Sazan(Cyprinus carpio) balığı amatör ve sportif olta balıkçılarının gözdesidir. Bulunduğu ortamda genelde dipte kurtçuklar, böcekler ve bitkilerle beslenir. Farklı şekillerde avlanma yöntemleri ile yakalanabilen Sazan balığını avlamak oldukça keyiflidir. Özellikle 5 kg ve üzeri olan Sazanlar bizlere unutamayacağımız anlar yaşatır.  İnsanlar Sazan balığının kolay bir av olduğunu düşünürler oysa ki Sazan balığı avlamak tabir-i caizse bir sanattır, sabır ve disiplin ister. Sazan balığı avlamayı düşünüyorsanız kendinize bir gün değil bir kaç gün ayırmalısınız.

Avlağa  vardığımızda avlanacağımız noktayı gözlemleyip iyi bir seçim yapmalıyız. Oltalarımızı konduracağımız noktayı  belirleyip yemlemek çok mantıklı olacaktır, yemlemeyi genelde; mısır, pellet yemler, boili ya da karışımını kendi hazırladığımız hamur ile yaparız. yemleme yaparken özel olarak üretilmiş yemleme ekipmanlarından faydalanabiliriz bunlara örnek verecek olursak; yemleme sapanı, yemleme roketi ya da daha ileri teknolojiyi kullanarak uzaktan kumandalı yemleme botunu kullanabiliriz. Ardından oltalarımızı hazırlayıp yemlediğimiz noktaya atarız. Oltalarımızın ucuna yemlemek için kullandığımız  mısır ya da boililerden takabiliriz.

Avlandığımız göldeki zemin durumuna göre dip ya da şamandıralı av yapabiliriz. Devasa boyutlara ulaşabilen Sazan balığı sessizliği sevdiği için oltalarımızı suyla buluşturduktan sonra olabildiğince uzakta durmakta fayda vardır. Sazan balıkları sürü halinde gezer ve kokuya duyarlıdır,  hamur hazırlarken cezbediciler kullanılabilir. Pullu Sazan ve Aynalı Sazan en yaygın olan sazan türleridir. 35 – 40 kg ağırlığa ulaşabilen sazan balıklarını, 15 Mart ve 15 Haziran tarihleri arasında avlamak yasaktır hatta bu yasak bölgelere göre farklı tarihlerde olabilir. 40 cm boy günlük 5 adet ile limitlendirilmiştir ama bana sorarsanız bu hiçte adil değildir, sportif balıkçılıkta buna yer yoktur.  Sportif balıkçılıkta yakaladığımız sazan ya da farklı bir balık türü en az zarar görecek şekilde ve en kısa zamanda doğal ortamına bırakılmalıdır ki sürdürülebilirlik olsun. Ülkemizde aşırı ve bilinçsiz avlanma sonucu populasyon oldukça alt seviyelere düşmüş durumdadır.
Avına saygı duyan tüm dostlara rastgele!




Onur Fırat POLAT

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder