23 Ekim 2019 Çarşamba

Sudak Balığı ZANDER







Sudak Balığı

Tatlı Su Levreği

ZANDER




Ülkemizde çeşitli isimlerle anılan, Levrekgiller ailesinin bir üyesi Sudak balığına, farklı yörelerde  Ak levrek, Dişli, Tatlı su levreği, Köstereç ve genelliklede #Sudak denilmektedir. Latince adı: Sander Lucioperca'dır.



Avrupa da ortalama bir Sudak balığı 3-4 kg arasında gelmektedir, ülkemizde ise ortalama bir sudak balığı 1 kg dahi ulaşamamaktadır bu nedenle sizleri yakala bırak yapmaya davet ediyorum.



IGFA kayıtlı Sudak balığı rekoru İsviçre'deki Lago Maggiore gölünde yakalandı 11.48 kg ağırlığında ve 120cm uzunluğunda gelen bu balık tabiki benimde hayallerimi süslüyor.



Sudak balığı bildiğim ve tahmin ettiğim kadarıyla özellikle Tatlı sularda Levrek ailesinin bilinen en büyük yakışıklı ve etkileyici üyesi.



Güçlü kaslı bir vücuda ve çok keskin dişlere sahiptir, sırt rengi hakiye, alt göbek bölümü krem rengine çalar ve dikey yanal çizgileri vardır. Uzun ve güçlü çenesindeki sivri dişlerle avladığı balığı mideye indirmeden önce etkisiz hale getirir.



Genç sudak balıkları sürüler halinde devriye gezerken, iri olan bireyler sürüden yavaş yavaş ayrılmaktadır irileştikçe ve kilosu arttıkça bir canavara dönüşür.




Sudak balıklarını yakala bırak yapmanızı tavsiye ediyorum fakat şöylede bir durum var; Avrupa'nın bazı bölgelerinde yakaladığınız Sudak balığını tekrardan suya iade etmek yada yakalayıp farklı bir göle nakletmek suç sayılıyor sebebine gelecek olursak bu balık potansiyel sakıncalı bir tür yani kısacası önüne gelen ve hareket eden yada onu rahatsız eden her şeyi mideye indirmesidir.



Sudak balığını kısaca tanıdık, peki bu balığı nasıl yakalarız ?





Benim gözlemlerime göre Sudak balığı çok sıcak havalarda avı çok verimli olan bir balık türü değil özellikle ilk bahar ve son bahar aylarında akıntısı olan serin sularda bizleri mutlu ediyor.



Özellikle alaca karanlık ve şafakta çok aktif olarak avlanmaya çıktıklarını düşünüyorum bu saatleri tercih etmekte fayda var.



Sudak balıkları genelde akıntılı ama çok coşkun olmayan ve suyun renginin çamura çaldığı ve renk değiştirdiği noktaları avlanmak için değerlendiriyorlar.



Sudak balığı aşırı etçil bir tür olarak zaten dikkatleri üzerine çekiyor ve bu sebepten dolayı yılın her zamanı, belli bir kesim tarafından
en iyi avı canlı yada ölmüş balıkla yapılıyor. Mevsimsel değişikliklere bağlı sahte balıklarla ve kandırıcılar la da avı çok verimli geçiyor.



Tecrübelerime göre sudak balığı avı en güzel silikon sahteler le yapılıyor suyun rengine ve havanın durumuna göre silikonumuzun rengini belirleyip bu balıkları avlamak mümkün ama önce nerelerde olduğunu bulmak lazım tabiki.



Sudak avlarken standartlara yakın bir spin takımı kullanabiliriz.



Ben sudak avlarken Light bir kamış, 1000lik kısa devirli bir makine ve ip misinaya leader montajı yaparak, yeşil simli silikonlarla çok iyi verim alıyorum.



2008 yılından beri söylediğim gibi

Edebiyle avlanan, avına ve avlağına saygı duyan sahip çıkan bütün olta balıkçısı dostlara Rast gelsin dileklerimle.