4 Nisan 2018 Çarşamba

Tarihe Tanıklık eden Balıklar Fırat Turnası, Mezopotamya Yılan Balığı, Bizir Balığı, Caner, Şabut...

Tarihe Tanıklık eden Balıklar

Mezopotamya Yılan Balığı (Mastacembelus mastacembelus)
Fırat Turnası, Mezopotamya Yılan Balığı, Bizir Balığı, Caner, Şabut...
Mastacembelus mastacembelus, Luciobarbus esocinus, Barbus grypus, Barbus esocinus, Barbus barbus...

ŞABUT BALIĞI

Merhaba değerli arkadaşlar,

Türkiye'nin dört bir yanını dolaşıyoruz, kıpır kıpırız sürekli arayış içindeyiz o zamanlar, gerçi şimdilerde de pek bir fark yok aslında ama sorumluluklar arttı zamanla, bu balıkları tanımadan önce Ali Ağabey (Ali Kömbe) yi tanıyoruz ve arkasından kısa bir zamanda Bizir, Şabut, Fırat Turnası Balıklarıyla  tanışıyoruz.

ATATÜRK Barajı

Balıkları avladığımız bölge Güneydoğu Anadolu bölgesi genelde ama aşağı bölgede de bu balıklara Rastlamak pek mümkün. Uzun yıllardır sessiz sedasız ağla, dinamitle her türlü yasa dışı avcılığı yapılmasına rağmen bir şekilde nesillerini sürdürmüşler fakat şimdide teknolojinin ve gelişen Türkiye'nin azizliğine uğruyorlar en basit örneği Fırat nehri üzerinde göç yollarına yapılan barajların  olumsuz etkileri.

Mezopotamya Yılan Balığı

Mezopotamya Yılan Balığı Kuyruğu 

Son yıllarda bölgedeki sportif usta Olta balık avcıları tarafından At çek (spinning) yöntemiyle devasa boyutlarda Fırat Turnaları yakalanmaktadır ve bunun yanı sıra diğer balıklar, bununla birlikte Ticari balıkçılıkta hortlamış ve büyük bir tehdit oluşturmaktadır.

Ali KÖMBE



Balık Yolu


Bizir Balığı



Fırat Turnası


Bizir Balığı



Şabut Balığı


Bu balıklar benim ve bir çok olta balıkçısının gözünde endemik türler arasındadır yani alanları belirli ve bizim ülkemize has ender bulunan türlerdir. Değerleri pek bilinmiyor balık deyip geçiliyor ama ciddi anlamda önemli balıklar olduğunu anlamamak için geri zekalı olmak lazım.

Abdullah Aslan ve Şabut Balığı

Denizle hiç alakası olmayan ve Türkiye'den çok daha fazla balık tüketen ülkeler bile iç sularında popülasyon konusunda bizden çok daha ileri seviyede fakat bizim üç tarafı denizlerler çevrili ülkemizin iç suları içler acısı deyim yerindeyse yağmalanmaktadır. Bu yağmacılara bir değnek lazım hemde en sihirlisinden.


Edebiyle avlanan avına ve avlağına sahip çıkan, saygı duyan Olta balıkçısı dostlara Rast gelsin dileklerimle....